Çocuklar Dışarıda Yalnızken

Çocukların tek başlarına güvencede olması için tavsiyeler

cocuklar-yururkenAnne ve baba olarak çocuklarımızı güvende tutmak en önemli görevimiz. Her zaman çocuğunuzun yanında olmak imkansız, mutlaka ayrı kalmanız gereken zamanlar olacak. Küçük çocukları bu tip durumlarda nasıl koruyabilirsiniz? Sosyal aktivitelere katılan çocukların nasıl güvende kalmasını sağlayabilirsiniz?

Çocukların tek başlarına dışarıda yalnız olabilecekleri doğru yaşı saptamak kolay değildir. Anne ve babalar için bağımsızlık ve güvenlik arasındaki dengeyi kurmak zor olabilir. Bu yazımızda çocuğunuza ev dışındayken kendilerini koruyabilmeleri için neler öğretebileceğinizden bahsedeceğiz. Profesyonellerden ve ebeveynlerden pratik tavsiyeleri bir arada topladık.

  1. Çocuklar akılda tutabilecekleri kadar büyür büyümez onlara ad/soyadlarını, adreslerini ve telefon numaralarını ezberletin. Arada sırada mesela banyo yaparken, yemek yerken bu bilgileri tekrar ettirin ve iyice bildiklerine emin oluncaya kadar tekrarlara devam edin. Aynı zamanda bu bilgileri ne tip durumlarda kullanması gerektiğini (mesela kaybolduğunda) ve kendisine rastgele yaklaşan yabancılarla paylaşmaması gerektiğini de öğretmelisiniz.

  2. Küçük çocukları asla mağazalarda, parklarda veya arabalarda tek başlarına bırakmayın.

  3. 1-3 yaşlarındaki çocuklara özellikle dikkat edin. Onların ellerini tutun veya bebek arabasına koyun, büyük çocuğunuzun ayakkabılarını bağlamak için bir dakika bile eğildiğinizde hemen kendi başlarına uzaklaşabilirler.

  4. Çocuklarınıza önce size (veya onlara bakmakla yükümlü bir yetişkine) sormadan asla başkalarıyla – hatta tanıdıkları birisi bile olsa – bir yerlere gitmemeleri gerektiğini öğretin. Bunu 3 yaşındaki çocuklara bile basitçe başlayarak öğretebilirsiniz. Unutmayin taciz edilen çocukların çoğu tanıdıkları birisi tarafından istismar ediliyorlar. Çocuğunuza onun kiminle olduğunu her zaman bilmenizin çok önemli olduğunu anlatın.

  5. Çocuğunuzun “hayır” demesine saygı gösterin. Hoşlanmadıkları herhangi bir şeyi bir yetişkin veya daha büyük bir çocukla yapmak zorunda olmadıklarını anlamaları önemlidir. Onları istemedikleri halde akrabaları öpmeleri veya kucaklamaları konusunda zorlamayın. Onlarla oynadığınız fiziksel oyunları veya şakaları da “dur” deyince bırakmalı uzatmamalısınız.

  6. AVM veya çarşı gibi kalabalık bir yerde çocuğunuzla birbirinizi kaybedebilirsiniz. Daha büyük çocuklarla yeni gittiğiniz yerlede önceden bir buluşma noktası belirleyin. Sizi kaybederlerse bulması kolay olan bu noktada sizi beklemelerini söyleyin.

  7. Çocuklarınızı dinleyin. Onları gerçekten dinleyerek anlatmaya çalıştıklarına inanmanız bazı sorunları küçük çaptayken yakalamanıza yardımcı olacaktır.

Çocuklarınızın katılacağı sosyal klüp veya aktiviteleri seçerken dikkat etmeniz gereken hususları da bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Yorum yaz